Fra Frejas jubilæumsårbøger 1973 og 1998:

Håndbold i Randers og i Freja

Fra 1934 er der blevet spillet håndbold i Randers. SIKR tog i 1934 initiativ til indstiftelse af en årlig »Randerscup«, der blev afviklet på forsamlingsbygningen »Jylland«. Flere af vore atletikudøvere dannede et hold og deltog med skiftende succes. Men efterhånden optrådte flere af vore fodboldspillere, atletikudøvere og andre medlemmer på andre klubbers håndboldhold. Dette blev stærkt medvirkende til. at der blev ytret ønske om at stifte en håndboldafdelingen i »Freja«. Klubben havde meldt sig ind hos Jysk Håndbold Forbund og var dengang sammen med AIK, Ålborg, de to eneste klubber uden for Århus, som var med hos JHF.

Inden der blev startet en håndboldafdeling, havde vi spillet os frem til herrefinalen flere gange, men hver gang blev vort mandskab besejret af Randers Statsskole.

Håndboldafdelingen så dagens lys den 9. juni 1942 på restaurant »Ankerhus« i St. Voldgade. Dengang »Freja«s tilholdssted. Især de kvindelige medlemmer i vor klub gik i spidsen for at få etableret en håndboldafdeling. Dengang kunne en pige hverken spille fodbold eller dyrke atletik.

På det stiftende møde blev Palmer Larsen, Oscar Nielsen, Karen Rothaus Olsen og Haakon Johnsen valgt til udvalget, der skulle organisere arbejdet.

Tilslutningen blev overvældende stor. Interessen var ægte nok hos de personer, der havde presset på. Til træningen om sommeren på stadionbanerne og om vinteren på byens skolers gymnastiksale var der usædvanlig stor tilslutning.

Forholdene i årene 1942-45 med den tyske militærbesættelse skabte ugunstige forhold for vore udøvere. Ofte foregik rejsen pr. flyttebus med gasdreven motor. Når vi kørte med de forholdsvis få tog, kunne vi komme ud for mange timers ophold på banelinien, når danske sabotører sprængte skinnerne. Men modgangen gjorde afdelingen stærk. Vore dame- og herrehold klarede sig forbavsende godt.

I 1943 fejrede vi vor første store triumf. Dameholdet spillede sig igennem til finalen i Randerscup’en. I finalen mødte vi »Neptun«, der dengang var suveræn på damefronten. Men vort hold sikrede sig i sidste øjeblik en 7-6 sejr, og balkonen i salen på »Jylland« var meget tæt ved at styrte ned, idet vi, der var tilskuere, følte os som værende i den syvende himmel.

De sejrende spillere var følgende: Gunvor Machon, Ruth Schou, Aase Christensen, Ruth Carlsen, Thyra Jensen og Grethe Thomsen.

Først i 1946 slog vore mandlige spillere igennem i Randers-Cup’en. Til gengæld var der to »Freja«-hold i slutkampen, hvilket aldrig nogen klub før havde præsteret.

I JHF’s turnering erobrede vore damespillere det jyske mesterskab i A-rækken i 1945-46. Første gang en Randersklub havde erobret et jysk mesterskab i håndbold. Samtidig med at vinde titlen sikrede damerne klubben adgang til mesterrækken. Vort herrehold tabte i den afgørende kamp om oprykning til mesterrækken 9-10 til Århus 1900. Vort herreynglingehold tabte i den afgørende kamp om kredsmesterskabet knebent 9-10 til AGF, der var dominerende i Jylland. Damerne befæstede deres position. Den første vinter blev de nr. 4 efter tre Århusklubber. I overværelse af 2000 tilskuere i Århushallen spillede vi 5-5 mod AGF, og vore spillere blev klappet ud af banen. Men af forskellige årsager blev vi svagt spillende, og efter turneringen 1947-48 måtte vi forlade mesterrækken hos damerne.

Herrespillerne snusede flere gange til oprykning. I vinterturneringerne 1946-47 og 1947-48 blev de puljevindere, men tabte de afgørende oprykningskampe til mesterrækken.

I sommerturneringerne var vi i starten med i 2. division. Rykkede op i 1. division, men måtte atter en række ned. Men da klubben fejrede 50-års jubilæum i 1948 havde damerne på ny spillet sig frem til 1. division.

»Freja« beskæftigede sig også med 11-mandshåndbold. Men dette spil har aldrig vundet indpas i klubben. I dag spilles der ikke 11-mandshåndbold herhjemme.

I 1952 var der glæde i »Freja«. I Frejas Idrætshal spillede både vore damer og herrer sig frem til den jyske mesterrække efter en strålende indsats. Det var i øvrigt i de år, hvor håndboldledelsen havde klubber som Ajax, Svendborg, Helsingør IF, VRI og andre 1. divisionsklubber på besøg i forbindelse med 1. divisionskampe i Aarhus. Disse kampe var stærkt medvirkende til et opsving for håndboldspillet i Randers - og for »Freja« i særdeleshed. Vore spillere udviklede sig i kampene mod de dygtige mandskaber, vi havde på visit.

Vore hold klarede sig godt i mesterrækkerne. Spillede sig de efterfølgende sæsoner frem til 3. division. Herrerne var tæt ved at vinde denne. Men det glippede. Det blev i stedet damerne, der først spillede sig frem til 2. division og siden til 1. division. Ved begge oprykninger var Frode Pedersen træner.

Men desværre måtte damerne forlade 1. division. Og i marts i år skiftede vi til 3. division, hvor herreholdet stadig er med. Men i år som i 1972 var det meget tæt på oprykning, men Ålestrup KFUM og Nr. Nissum KFUM var for alvorlige forhindringer.

I Danmarksturneringen 1973-74 er vi godt i gang, og forhåbentlig lykkes det vore to hold at spille sig igennem til oprykning. På ungdomsfronten råder vi over i snesevis af spillere af begge køn, og der er heldigvis mange store talenter imellem. Det er da også blevet til flere jyske titler hos såvel juniores som ynglinge.

Vi har haft Jørgen Klitgaard og Hans Berg Andersen samt Brian Danielsen med på ynglingelandsholdet. Gunvor Machon var på toppen af sin karriere udtaget til a-landsholdet mod Sverige. Endvidere har Marianne Jørgensen været med på ungdomslandsholdet. Dertil kommer mange spillere på udvalgte jyske senior- og ungdomshold. Udtagelser, der fastslår, at »Freja« er godt med på håndboldfronten herhjemme.

Også denne afdeling har haft den lykke at råde over mange dygtige ledere igennem de mange år. Lad os nævne personer som Oscar Nielsen, Gunnar Nielsen, Knud Hansen, Frode Pedersen, Jens E. Jensen, Jens Erik Larsen, Agner Kjær, Aage Jensen, Knud Skytte Pedersen, Aage Peder Jensen, Tove Poulsen, Jack Rodil, Vagn Harbo, Tom Nybo, Jytte Brix, Sinne Brix, Jens Jørgen Nielsen og Hans Jørgensen - for blot at nævne nogle af de ledere, der har ofret store dele af deres fritid på afdelingen, som med de muligheder, den har fået ved at kunne træne og spille i Randershallen, skulle kunne gå en lys fremtid i møde.

De personer, der i juni 1942 gik indfor at oprette en håndboldafdeling i »Freja«, så rigtigt. Vi har ved 75 års-jubilæet en afdeling med en sund grobund. Forhåbentligt ender det med oprykning til 1. division på begge fronter og med en stor og stærk ungdomsafdeling som grundfundament.

        
RANDERS SPORTSKLUB FREJA, Viborgvej 92a, 8920 Randers NV, Tlf. 86422741, E-Mail
edit | powered by &Rcms | sitemap